Voetschimmel

Wat is voetschimmel?
Eén op de drie mensen in Nederland heeft regelmatig last van een voetschimmel “Mycose”, de bekendste wordt in de volksmond zwemmerseczeem genoemd. Het is niet gevaarlijk maar wel erg vervelend. Bij een schimmelinfectie worden sporen gevormd. De huid schilfert af, in die schilfers zitten sporen, en als men daarmee in contact komt en de huid is in een niet al te beste conditie, dan kunnen die sporen bij u een nieuwe schimmelinfectie veroorzaken. In de huid groeit de schimmel vaak van binnen naar buiten. Daarbij laat de schimmel een kapotte, geïrriteerde huid achter. Het kan er ook uitzien als een rode ronde plek, en wordt dan ringworm genoemd. Voetschimmel is erg besmettelijk en kan zich ook uitbreiden naar andere delen van uw lichaam of op andere mensen om u heen. Als u schimmel heeft, is de kans groot dat ook de teennagels geïnfecteerd zullen raken.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

Voorkomen:
– Voorkom transpirende voeten
– Draag iedere dag schone sokken
– Draag goed ventilerende schoenen (leer, linnen, sandalen,etc.)
– Was de voeten dagelijks met zo weinig mogelijk zeep, deze maakt de huid week
– Droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen (schone handdoek)
– Reinig de vloer van de badkamer dagelijks
– Vermijd het lopen op blote voeten in zwembaden en dergelijke
– Doe uw schoenen zo vaak mogelijk uit
– Laat na het sporten uw sportschoenen goed drogen
– Gebruik geen houten of kurken vlonders daar schimmelsporen zich hierop graag nestelen en ze niet goed te reinigen zijn.

Schimmelnagel (mycosenagel)
In Nederland hebben naar schatting enkele honderdduizenden mensen last van schimmelnagels. Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. Als een nagel door een schimmel is aangetast kan deze brokkelig, bobbelig en dikker (vandaar de benaming kalknagel) worden. In eerste instantie wordt de nagel geelwit van kleur, maar kan geel, bruin verkleuren. In een later stadium kan de nagel los gaan laten en het begeleiden van de nieuwe nagel door middel van een nagelprothese is dan aan te raden.

Herkenning van een schimmel:
Vier soorten afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een schimmelinfectie aan de voeten, die al of niet in combinatie voorkomen.
– Wittige jeukende schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Meestal tussen de 4e en 5e teen (kleine teen).
– Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekken of korstjes indrogen, waarmee de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid vochtig worden
– Roodheid en jeukende schilfering van grote delen van de voetzolen en voetranden.
– Gele verkleuring en brokkelig worden van nagels(schimmelnagels, ook wel onychomycose of mycose genoemd).

Hogepad 39
8181TW Heerde
06 18491090

info@pediterra.nl
www.pediterra.nl

Op afspraak