Reuma

Wat is het belang van de pedicure voor mensen met reuma?
Bij de reumatische voet is het belangrijk dat deze regelmatig gekontroleerd wordt en goed verzorgd. De nagels moeten zorgvuldig geknipt worden, het teveel aan eelt regelmatig verwijderen, likdoorns verwijderd, etc. Op deze manier kunnen veranderingen in de voetstand tijdig geconstateerd worden en kan er advies gegeven worden over mogelijkheden zoals bijv. het vervaardigen van een orthese, prothese, nagelbeugel, zolen, drukontlasting, schoenadvies, verwijzing huisarts, podoloog, podotherapeut, orthopedist, etc. Wondjes of ontstekingen kunnen eerder geconstateerd worden en mycoses “schimmels” behandeld. Bij een persoon met reuma is er al pijn genoeg dus we doen ons best om de voeten in een zo goed mogelijke conditie te houden. Het is preventief werken.

De voeten van mensen met reumatische aandoeningen kunnen kwetsbaar zijn. Mensen met reumatische voeten gaan moeilijk lopen vanwege de pijn in hun voeten. Hierdoor wordt de voet scheef neergezet en ontstaat er een verkeerd looppatroon met als gevolg andere belasting voor de knieen, heup of de rug. Niet alleen de aanwezigheid van voetklachten maakt het verzorgen van de voeten moeilijk voor mensen met een reumatische aandoening. De pijn en stijfheid in handen en rug maken het zelf verzorgen van de voeten vaak tot een bijna onmogelijke taak.
Het dient aanbeveling dat mensen met een reumatische aandoening minimaal elke 6 weken een bezoek aan de pedicure brengen.

Reumatische voeten kunnen de volgende verschijnselen vertonen:
Pijn bij staan en lopen, verandering van de stand van de voet en dus de pasvorm van de schoen, verschuiving van het vetpolster waardoor men de uiteinden van de middenvoetsbeentjes als knobbels onder de voetzool voelt. Door de druk kunnen pijn, wondjes en/of eelt ontstaan. De tenen kunnen scheef en zelfs over elkaar heen gaan staan. Als gevolg kunnen er hamertenen, klauwtenen, likdoorns en/of eeltplekken ontstaan. De voorvoet kan verbreden met als gevolg drukplaatsen aan de zijkant van de voet waardoor bursitiden kunnen ontstaan. Men kan last hebben van: Functievermindering van de voet, oedeem in de voeten, zwelling van de gewrichten van de voet en enkel. Neuropatische klachten zoals sensibiliteitsverlies, plaatselijk branderig gevoel, stekende of schietende pijn ten gevolge van compressie (beknelde zenuw door standsafwijking).

Voetverzorging:
– Gebruik geen agressieve middelen zoals bijv. zeep of soda
– Neem een voetbad in lauwwarm water, maximaal 5 minuten
– Goed afspoelen en afdrogen met name tussen de tenen en de nagelriemen
– Bij verstijfde tenen bieden wattenstokjes of reepjes katoen een uitkomst om smetten te voorkomen
– Voetcrème in een dun laagje aanbrengen zodat er geen verweking van de huid ontstaat. Crèmes met als bestanddeel paraffine en vaseline zijn niet geschikt voor de huid met reuma. Hydrofiele olie of creme is wel geschikt.

De juiste schoen:
– Gemaakt van soepel leer of stof
– Goede pasvorm, stevig contrefort
– Voldoende teen- en breedteruimte
– Geen voelbare stiknaden aan de binnenzijde
– Lage hak
– Goede schokdempende werking en absorptie
– Aanschaf in de middag daar de voeten dan vaak wat meer gezwollen zijn en de schoenen niet gauw te klein gekocht worden
– Kousen en sokken beste van wol of katoen zonder stiksels of naden.

een orthopedische schoenmaker kan kleine aanpassingen doen aan de confectieschoen zoals bijv. aanpassen van de hak, de afwikkelbalk, klittenbandsluiting, elastische veters of inlays. Indien de confectieschoen niet meer volstaat kan er maatschoeisel vervaardigd worden.

Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten aan gewrichten, spieren, pezen en botten, welke niet veroorzaakt zijn door een blessure of een ongeluk.
Reuma geeft pijn bij bewegen, soms bij gewoon liggen of zitten, en ook vermoeidheid en stijfheid. Mensen met reuma zijn hierdoor vaak beperkt bij de dagelijkse dingen.
De kwaliteit van leven wordt behoorlijk beperkt door de vermoeidheid, pijn en de beperking van beweeglijkheid. Alleen al aanraken kan pijn doen, laat staan iemand de hand schudden ter begroeting.
Op dit moment kan Reuma nog niet worden genezen, maar wel wat worden verzacht d.m.v. medicijnen welke de ontstekingen kunnen remmen en de pijn verzachten. Ook kunnen kapotte gewrichten vervangen worden door kunstgewrichten zodat bewegen nog enigszins mogelijk blijft.

Reuma bestaat uit drie hoofdgroepen: artrose, ontstekingsreuma en weke-delen-reuma.

Artrose
Wordt ook wel slijtagereuma genoemd. Bij artrose gaat vooral het kraakbeen in knieen en heupen in kwaliteit achteruit en kan zelfs verdwijnen. Dit kan een andere stand van de gewrichten of misvormingen tot gevolg hebben.
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma (ca. 650.000 mensen), vooral bij oudere mensen.

Ontstekingsreuma
Zijn chronische gewrichtsontstekingen die de gewrichten op de lange duur beschadigen, zoals b.v. Reumatoide Artritis (RA) en de ziekte van Bechterew. Minder voorkomend zijn SLE (systematische lupus erythematodes) en het syndroom van Sjogren. Bij deze ziekten zijn er niet alleen ontstekingen in de gewrichten, maar ook bijv. in de nieren, huid, slijmvliezen, longen en hart (ca. 400.000 mensen).

Weke-delen-reuma
Hierbij zijn de omliggende weefsels pijnlijk zoals de kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen, tussenwervelschijven en pezen. De bekenste vormen zijn fibromyalgie en tendinitis. Fibromyalgie geeft langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden. Tendinitis is een ziekte waarbij de pezen in de gewrichten van bijv. de schouder, elleboog en knie ontstoken zijn.

Op www.reumadorp.nl kunnen mensen met elkaar chatten over reuma. Of kijk eens op www.reumafonds.nl.

Hogepad 39
8181TW Heerde
06 18491090

info@pediterra.nl
www.pediterra.nl

Op afspraak