Ingegroeide teennagels

Voorkom problemen bij het nagels knippen
Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen.
Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond, zodat u het ingroeien van teennagels voorkomt.

Ingroeiende nagel
Een nagel waarbij de rand of punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingroeiende teennagel. Een ingroeiende nagel is een pijnlijke aangelegenheid. Daarbij kan er in de nagelplooi eventueel eelt gaan vormen. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een eventuele ontsteking veroorzaken (ingegroeide nagel). Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.

De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:
– Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
– Verkeerde leest (te gezwaaid, te smal)
– Verkeerd knippen (te kort en/of hoeken weggeknipt)
– Afwijkende vorm van de nagel (bijvoorbeeld een tunnelnagel)
– Zweetvoeten
– Trauma (klap of stoot door sport enz.)
– Afwijkende stand van de voet (valgus, varus, holvoet, etc.)

Een pseudo-ingegroeide nagel kan behandeld worden door de pedicure/voetverzorg(st)er. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel indien nodig verdund, de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan nagelregulatie worden toegepast, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelregulatietechniek kan een vervelende chirugische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is.

Hogepad 39
8181TW Heerde
06 18491090

info@pediterra.nl
www.pediterra.nl

Op afspraak