Eelt, Kloven & Blaren

Eelt:
Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt. Teveel eelt kan problemen geven en de voet minder soepel maken, het kan gaan barsten of scheuren waardoor er kloven kunnen ontstaan. Het is van belang dit vakkundig en regelmatig te laten verwijderen door de pedicure/ voetverzorger.
Wat men zelf kan doen: iedere avond de voeten incrèmen met vettige crème. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven.

Kloven:
Soms kan het eelt kloven en barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan de hiel en is het erg pijnlijk. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog en meestal verdikt is. Vooral bij het lopen op blote voeten en ’s zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op. De voetverzorger kan handmatig of machinaal de harde randjes weghalen en behandelen met zalf. Een open kloof worden behandeld en verbonden. Een kloof die niet open is kan worden behandeld met bijvoorbeeld een klovenzalf, levertraanzalf, uienzalf, vaseline.

Blaren:
Blaren worden veroorzaakt door huid-wrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:
Besteed aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat de maat opnemen als je staat.
Koop schoenen aan het eind van de dag, dan zijn de voeten wat gezwollen.
Draag sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
Houdt uw voeten droog.

Likdoorn (eksteroog):
Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een doorn, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern of eeltpit kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, door druk of wrijving,etc. De voetverzorger kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.

Wintertenen:
Wintertenen ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn bloot-gesteld of een slechte doorbloeding. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou en sterke temperatuurwisselingen erg pijnlijk kunnen zijn.

Hogepad 39
8181TW Heerde
06 18491090

info@pediterra.nl
www.pediterra.nl

Op afspraak